Program 2021

Programblad för utskriftSe eventuella

programändringar nedan!

Vi bedriver vår verksamhet i
samarbete med:

När du betalat medlemsavgiften,

som är 320 kr för 2021,

får du även 6 nummer per år av tidningen Hemträdgården.

Program 2021

Onsdag 3 mars, kl. 19
Årsmöte OBS! Detta är kallelsen till årsmötet. Kom ihåg motioner - lämnas in till styrelsen senast 5 veckor före årsmötet. Sedvanliga årsmötesförhandlingar äger rum.
Plats: Tilassalen, Kommunhuset.
Tidpunkt och/eller plats kan komma att ändras beroende på pandemiläget, se hemsidan.

Söndag 7 mars, kl. 13-15
Beskärning av träd och buskar Bettina Broberg Brundin, utbildad trädgårdsmästare och certifierad pomolog, leder kurs i beskärning av träd och buskar. Passa på att fråga allt om beskärning. Tag med sekatör om det blir tillfälle till praktiska övningar.
Plats: Samling Genvägen 9, Knivsta.
Kostnad: Medlemmar gratis, icke medlemmar 50 kr.

Lördag 10 april, kl. 13-15
Sticklingsbyte med Mattias Mattisson med instagramkontot ”Sticklingtjuven” och känd från bland annat TV4 ger sina bästa tips om hur man sköter sticklingar. Ta med dig sticklingar, rotade eller orotade, och byt mot samma antal. Vi byter också fröer. Överblivna sticklingar kan skänkas till föreningens försäljning, överskottet går till vår verksamhet. Ta gärna med egen kaffekorg.
Plats: Dansbanan vid Kvarngården, söder om Knivsta utmed Odensalavägen.

Onsdag 12 maj, kl. 18.30
Nya Funbo plantskola. Ett mycket uppskattat och inspirerande besök på Nya Funbo Plantskola. Ivan Olave visar runt och pratar om nyheter och växter som han tycker är speciellt odlingsvärda. Han svarar på frågor och ger tips inför odlingssäsongen. Medlemmar får 10 % rabatt på inköpen. Vi samlas vid entrén.

Lördag 22 maj, kl. 10-13
Växtmarknad på Kvarngården. Sälj det du har för mycket av och fynda nya vackra och spännande växter. 10 % av intäkterna från det du säljer går till föreningen. Det blir också sedvanligt föreningslotteri. Skänk gärna växter och trädgårdsprylar till lotteriet.
Mats Asplund som driver Pelargonfönstret i Örbyhus tillsammans med sin fru Margareta kommer och pratar om sin passion – pelargoner kl. 11 och kl. 12.30. De säljer pelargonsticklingar och svarar på frågor om pelargoner.
Knivsta Hembygdsgille anordnar kaffeservering
Plats: Kvarngården, söder om Knivsta utmed Odensalavägen.
 
Tisdag 8 juni, kl. 18
Studiebesök hos Krusenbergsodlarna, Anders Rydell och Alva Herdevall, bedriver småskalig ekologisk odling i ett kulturlandskap i Krusenberg. De experimenterar med många olika projekt för självhushållning och har även snittblommor och honung till försäljning. Ta gärna med egen kaffekorg.
Plats: Krusenberg, Storbacken 72. Se deras hemsida https://www.krusenbergsodlarna.se

Juni/Juli
Vill du veta hur man får en bergknalle att blomma? En sommarkväll gör vi ett besök hos Siw Anderson för att få uppleva en spännande och annorlunda trädgård med en fin blandning av växter.  Besöket blir strax efter midsommar och anpassas efter väder och växtlighet, se dag och tid på hemsidan.
Plats: Björkstavägen 45.

 

Lördag 28 augusti, kl. 11-14
Vi deltar på Kvarngårdens dag som anordnas av Knivsta Hembygdsgille. Medlemmar är välkomna till en pratstund med styrelsen vid föreningsbordet där det finns lotteri och information. Om du vill delta aktivt genom försäljning av växter, grönsaker eller annat är du välkommen, det kostar inget att sälja.
Plats: Kvarngården, söder om Knivsta utmed Odensalavägen.

Onsdag 29 september, kl. 19-21
Kulturarvspelargoner POM (Programmet för odlad mångfald) startades för att bevara gamla kulturväxter. Mats Asplund från Pelargonfönstret i Örbyhus deltar i verksamheten. Han berättar om inventering och insamling av gamla pelargoner såsom Tierpspellan och Bröllopspelargon från Uppland och den levande historien förknippad med dessa. Pelargoner och sticklingar till försäljning. Kaffe och lotteri.
Plats: Tilassalen, Kommunhuset
Kostnad: Medlemmar gratis, övriga 50 kr.

Onsdag 13 oktober, kl. 19
Jordförbättring Undrar du varför din trädgård inte prunkar som du drömmer om? Då skall du lyssna till Tom Ericsson som föreläser om jord och gödning. Tom Ericsson är docent i ekologi och miljövård och har forskat vid SLU om växtnäring och hur ett gödselmedel ska se ut för att passa olika växter. Kaffe och lotteri.
Plats: Tilassalen, Kommunhuset
Kostnad: Medlemmar gratis, övriga 50 kr.

Lördag 13 november, kl. 14-15.30
Dahlian – trädgårdens primadonna, Ulla Hubinette, har odlat dahlior i många år men upphör aldrig att fascineras av dahliornas otroliga mångfald, inte bara avseende färg och form utan även storlek.  Med ord och bild lotsar Ulla oss igenom ett dahliaårs alla stadier - från frösådd till vinterförvaring och delning. Kaffe och lotteri.
Vid smedjan på Kvarngården finns, sommar/höst, en stor dahliarabatt. Ulla välkomnar alla att njuta av blomsterprakten.
Plats: Tilassalen, Kommunhuset
Kostnad: Medlemmar gratis, övriga 50 kr

Onsdag 24 november, kl. 16 – cirka 19.30  
Om intresse finns ordnar Landqvists Handelsträdgård en kurs i kransbindning 16 - 18, kostnad 3 - 400 kronor. Anmälan till kursen till Marianne von Seth 0708 345744.
Efter kursen har vi tillgång till ett helt växthus fullt med olika julblommor, allt man kan önska för att komponera sin egen julgrupp eller bara ta med sig hem. Instruktionen för julgruppen är gratis och medlemmar får 10 % rabatt på växter och material. Man kan naturligtvis välja att vara med på endast en av aktiviteterna.


Välkomna till trevlig samvaro önskar styrelsen!


Irene Mattisson                072 5580068     Ewa Fogelfors                 0768 414939
Marianne Ahrne               0720 089705     Sylvia Carlsson               070 3281950          
Majlis Eriksson                0730 633411     Marianne von Seth          0708 345744

När du betalat medlemsavgiften, som är 320 kr för 2021, får du 6 innehållsrika nummer av tidningen Hemträdgården per år.

Aktuell information om vårt program och tips om olika aktiviteter finns på  www.knivstatradgard.se